خبرنگاران مشاجره هایی که به خیابان کشیده می گردد

به گزارش وبلاگ آموزش شبکه، بروجرد - خبرنگاران - روزانه هرکدام از ما بعنوان عابران و رهگذرانی که ناخواسته درگیری هایی اعم از دعواهای خانوادگی و یا نزاع های خیابانی را مشاهده می کنیم که ممکن است واکنش های مختلفی نشان دهیم ولی در هر حال نظم و آرامش روحی فرد ناظر این ماجراها بر هم می خورد.

خبرنگاران مشاجره هایی که به خیابان کشیده می گردد

یکی از دلایل بروز چنین ماجراهایی که افراد تن به دعواها درگیری های خیابانی می دهند ناتوانی در کنترل خشم است و بعبارتی اگر این مهارت آموزش داده گردد، همه شهروندان در آرامش خواهند بود و ناخواسته در معرض نزاع های سایرین قرار نمی گیرند.

در نیمروز یکی از همین روزهای اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی که خیابان ها نسبتا شلوغ بنظر می آیند؛ خودرویی به سرعت از چراغ قرمز یکی از چهارراه های بروجرد عبور می نماید در حالی که جیغ و فریادهای دختر جوانی، با گفتن یاری! می خواهد مرا بکشد! توجه همه عابرین را به خود جلب می نماید.

دختر جوان آشفته و پریشان، سعی در پیاده شدن دارد که سرعت بالای خودرویی که بر آن سوار است جرات پریدن به بیرون را از او گرفته است لاجرم به فریادهای بی امان خود مبنی بر یاری خواستن از عابرین و رهگذران خیابان ادامه می دهد.

در مقابل سرعت بالای خودروی مورد نظر، عابرینی که در حال عبور از عرض خیابان هستند هراسان خود را از جهت خودرو کنار می کشند در حالی که فریادهای دختر جوان بیشتر می گردد.

عابرین واکنش های مختلفی به این صحنه که بی شباهت به بعضی فیلم های هیجانی نبود، داشتند بعضی به گام های خود در دنبال کردن خودرو مورد نظر شتاب می دادند، بعضی مبهوت جهت حرکت خودرو را درامتداد نگاهشان دنبال می کردند، خودرویی که در سمت دیگر بلوار و در لاین مخالف قرار گرفته است، سعی در دریافت دنده عقب دارد تا شاید بتواند در یاری به دختر جوان سهمی داشته باشد.

در نهایت خودرویی سرعتش را هماهنگ می نماید تا موازی خودرو مورد نظر قرار می گیرد و در حرکت بعدی راه خودرویی که حامل دختر جوان است را سد می نماید.

اقدامی که با پیاده شدن دختر جوان و دستپاچگی او در سوار شدنش به خودرویی دیگر آغازی برای یک دعوای خیابانی می گردد و در نهایت، مردی که خودش را همسر او می داند حق به جانب ماجرا می گردد و در میان جمعیتی که جمع شده اند، به زور دختر جوان را سوار می نماید و به کسی اجازه واکنشی نمی دهد.

آنچه روایت شد، تنها یکی از موارد درگیری های خانوادگی است که به خیابان کشیده می گردد و البته ممکن است هر کدام از ما نمونه هایی مشابه از آن را در خاطر داشته باشیم اینگونه درگیری ها اعم از خانوادگی و یا نزاع های خیابانی در جای خود نیازمند تحلیل های اجتماعی و روانشناسی از سوی متخصصان مربوط است.

معصومه زارعی جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی در این خصوص می گوید: با توجه به شرایط پیش آمده ناشی از شیوع ویروس کرونا و اجبار به در خانه ماندن در کنار تبعات مالی که این در خانه ماندن ها در پی داشته است به نظر می رسد خانواده هایی با حجم بالایی از تنش ها و اضطراب ها قرار دارند که رها کردن این مساله به حال خود می تواند، مسائل اجتماعی بیشتری را در پی داشته باشد.

وی اضافه کرد: در خانواده هایی که زمینه اختلافات خانوادگی وجود دارد بیش از گذشته اختلافات آنها در دوران خانه نشینی شیوع پیدا می نماید اما فارغ از کرونا موضوع خشونت و نزاع خانوادگی و نزاع جمعی همیشه وجود داشته است و باید یادآوری کرد که خشونت به وسیله مشاهده و یادگیری، شیوع پیدا می نماید بعبارتی هر چقدر محتواهای حاوی خشونت به وسیله وسایل ارتباط جمعی و رسانه ها منتشر گردد به همان نسبت تکرار خشونت هم آسان می گردد.

این جامعه شناس بیان نمود: در خصوص خشونتی که از سوی عضو قدرتمند خانواده بر دیگر اعضای خانواده اعمال می گردد شرایط سخت تر و پیچیده تر هم می گردد یعنی بعبارتی با گفتن عناوینی همچون همسرم است بگونه ای این ارتباط خانوادگی حق مسلم خشونت را توجیح می نماید.

به گفته وی با اینکه در جامعه ای به ظاهر مدرن زندگی می کنیم ولی ساختارهای اجتماعی و فرهنگی که باید در درک جامعه و تغییر ارزش های آن اتفاق می افتاد هنوز رخ نداده است؛ در حالیکه بنا بر ارزش های سنتی نباید در مسائل خانوادگی دخالت کرد و صاحب خانه اختیار دار است و از طرف مقابل ، ارزش های جامعه مدرن اجازه خشونت ولو به همسر و فرزند را هم نمی دهد.

زارعی اضافه کرد: این سردرگمی در مواجهه با دعواهای خیابانی از نوع خانوادگی را به وضوح می توان در چهره رهگذران و عابرین تصادفی شاهد نزاع دید به اینصورت که عده ای کوشش در کنترل خشم و درگیری دارند ولی با اعتراض فرد قوی تر نزاع مواجهه می شوند و شاهدان هم یا خود را کنار می کشند یا دخالت کردن ممکن است منجر به آسیب زدن به آنها گردد.

واکنش ما در برابر دعواهای خانوادگی و نزاع های خیابانی چه باشد

سمیه کریمی روانشناس بالینی می گوید: اغلب افرادی که بطور اتفاقی شاهد یک دعوا و مشاجره خیابانی اعم از دعواهای خانوادگی و نزاع های خیابانی قرار می گیرند یا بی تفاوت می مانند، یا فیلم می گیرند و بعد از اتمام مشاجره به پخش کردن فیلم های گرفته شده از صحنه های درگیری اقدام می نمایند.

وی اضافه کرد: این اقدام علاوه بر اینکه با تکثیر فیلم به نوعی بازتولید خشونت را بالا می برد باعث می گردد با شدت دریافت دعوا مشاجره به درگیری فیزیکی و کلامی برسد در صورتیکه اگر فارغ از نصحیت سعی در درک و آرامش طرفین دعوا گردد می توان از شدت دریافت دعوا و کتک کاری پیشگیری کرد.

این روانشناس بیان نمود: اگر شاهد مشاجره ای در همسایگی خود و یا در سطح خیابان شدیم باید بتوانیم رفتار بالغانه ای از خود نشان دهیم و با توجه به اینکه شخص خشمگین ، هیجان زده است و سیستم باید و نباید مغز او مختل شده است فارغ از نصحیت کردن باید او را پذیرفت و با گفتن جملاتی همچون ؛ درک می کنم تو خیلی ناراحت شدی یا خیلی عصبانی شده ای؛ او را پذیرفت و این پذیرش باعث همکاری بیشتر در رسیدن به آرامش می گردد.

کریمی اضافه کرد: اما چنانچه اوضاع از کنترل خارج شده و کتک کاری شدت گرفته است بلافاصله باید با 110 و بعد از آن با 123 و اورژانس اجتماعی تماس گرفته گردد تا با حضور به موقع کارشناسان از وقوع اتفاقات ناگواری که ممکن است به قتل یک طرف دعوا منتهی گردد ، پیشگیری کرد.

چرا مشاجره های خیابانی رو به افزایش است

این روانشناس بالینی یادآور شد: همه ما همیشه در معرض مشاجره و دعواهایی اعم از مشاجره خانوادگی، درگیری همسایه ها با همدیگر، راننده تاکسی، مسافران، صف نانوایی و صف دفاتر پیشخوان هستیم که می تواند تا مدت ها برای ما متاثر نماینده باشد.

وی اضافه کرد: مشاجره های فیزیکی که صورت می گیرد و همراهی آنها با خشونت های کلامی برای شاهدان ماجرا ، بیشتر متاثر نماینده است زیرا اشخاص درگیر مشاجره بر اثر هیجان و خشم بالا متوجه کاری که انجام می دهند نمی شوند.

کریمی با اشاره به خلا های فرهنگی موثر در شگل گیری مشاجره های خیابانی گفت: آموزش و یادگیری نقش مهمی در کنترل خشم دارد زمانیکه بچه ها مدام در معرض دعوای والدین هستند ، به هیچ وجه کنترل خشونت را یاد نمی گیرند به همان نسبت که هنر و مهارت گفت و گو و مذاکره را در خانه یاد نمی گیرند.

این روانشناس با تاکید بر نقش رسانه های رسمی در آموزش صبر گفت: بخش عمده ای از یادگیری بر اثر مشاهده صورت می گیرد و تا زمانیکه مشاهدات بصری در خانه، جامعه، مدرسه و محیط کار مبتنی بر آموزش های صحیح در کنترل خشم، هنر گوش دادن و درک طرف مقابل نباشد نمی توان به الگوی سالمی در کنترل خشم رسید.

وی با اشاره به فقر مالی که خانواده ها با آن درگیر هستند گفت: متعادل نبودن شرایط مالی ، کاری، خانوادگی و اجتماعی و پایین بودن اطمینان و اعتماد نقش موثری در شکل گیری شخصیت های پرتنش دارد که منتظر یک جرقه، حرارت و فشار هستند تا منفجر شوند.

کریمی یادآور شد: برای رسیدن به محیطی سالم وعاری از خشونت و مشاجره چه در محیط خانه و چه در خیابان باید هنر شکیبا بودن و مخاطب بودن را آموزش داد تا شخصیت های بهتری شکل گیرند.

مشاوره اساس کار اورژانس اجتماعی

مهین گودرزی مسوول امور اجتماعی بهزیستی بروجرد در این خصوص می گوید: تماس با 123 یا همان اورژانس اجتماعی در مواردی همچون همسر آزاری، کودک آزاری، سالمند آزاری و سایر مسائل خانوادگی کاربرد دارد تا کارشناسان به موقع با حضور در محل مشاوره ها و مداخلات لازم را انجام دهند.

وی اضافه کرد: افراد در نزاع های خانوادگی که در سطح خیابان رخ می دهد؛ اگر مشکل به درگیری و برخورد فیزیکی در اوج خشم و عصبانیت برسد 123 و کارشناسان اورژانس اجتماعی نمی توانند موثر باشند زیرا اساس کار آنها مشاوره است و ابتدا باید زمینه پذیرش این مهم با آرامتر کردن طرفین درگیری فراهم گردد.

مسوول امور اجتماعی بهزیستی یادآور شد: در درگیری های خیابانی هر چند با ریشه خانوادگی اگر افراد در اوج خشم و عصبانیت باشند و به درگیری و نزاع جمعی بصورت فیزیکی تبدیل شده است ابتدا باید با 110 تماس گرفت و در گام بعدی تماس با 123 یا همان اورژانس اجتماعی می تواند موثر باشد.

وی یادآور شد: یکی از موارد تماس با اورژانس اجتماعی بروجرد، اختلافات خانوادگی و طلاق است که تیم تخصصی اورژانس اجتماعی با مداخلات لازم، خدمات درمانی و روانپزشکی لازم را ارائه می دهند.

گودرزی گفت: دختران فراری، زنان در معرض آسیب، مواردی که اقدام به خودکشی می نمایند و همسر آزاری از دیگر مواردی است که به واسطه آنها با اورژانس اجتماعی تماس گرفته می گردد.

مسئول امور اجتماعی بهزیستی بروجرد بیان نمود: گروه های هدف برنامه های اورژانس اجتماعی زوجین متقاضی طلاق و افراد دارای اختلاف خانوادگی شدید، زنان و دختران آسیب دیده، بچه ها کار، بچه ها خیابانی، بچه ها آزار دیده، دختران و پسران فراری از منزل و سایر افرادی هستند که به هر دلیل در شرایط بحرانی قرار دارند.

منبع: ایرنا

به "خبرنگاران مشاجره هایی که به خیابان کشیده می گردد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران مشاجره هایی که به خیابان کشیده می گردد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید